16 de gener de 2017

El nom dels nombres

Us proposem aquesta tasca inspirada en l'applet Four Ever de @Transum
Tria un nombre entre 2 i 20 per començar i completa la sèrie en que cada terme és la quantitat de lletres que es fan servir per escriure l’anterior (en català)
12        5         4         6         3         4         6         3    ...
dotze   cinc    quatre  sis      tres     quatre  sis      tres
Fes-ho començant amb altres nombres. Què hi observes?

En anglès la regularitat que exhibeixen els noms dels nombres és encara més sorprenent: començant amb qualsevol nombre sempre s'acaba en el 4

Encara que en aquest gràfic es veu que tots els nombres fins al 20 acaben en el 4, el cert és que tots els nombres fins al 100 també ho fan (el nom de cada nombre entre 20 i 100 requereix menys de 20 lletres), tots els nombres fins al 1 000 000 també ho fan (el nom de cada nombre entre cent i un milió requereix menys de 100 lletres) i així successivament.
enllaç
Tal com es veu en el treball d'uns alumnes de primer d'ESO, en castellà la regularitat té semblances amb la del català:

 Aquí podem veure la situació aplicada als noms dels nombres en francès:
enllaç

La Marta Presseguer va proposar aquesta tasca a la seva, multicultural, classe de 6è a l'Escola La Sínia de Vic. Van estudiar les regularitats en els  idiomes "presents" a la classe: romanés, edo, pular, etc.
      

      

      

El nom dels nombres en anglès tenen una altra particularitat: el nom de cada nombre comparteix una lletra amb el nom del nombre que li segueix:

Això no passa amb altres llengües com el català, el castellà, el francès. En quin nombre es trenca la sèrie en aquestes llengües?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada