Repassant, un cop més, una d'aquelles carpetes antigues plenes de fotocòpies per veure què llences, què escaneges o, com normalment passa, què tornes a deixar a la mateixa carpeta fins la propera revisió, hem redescobert aquest joc, proposat per Romberg, Hervey, Moser i Montgomery al 1976.
La proposta és jugar en grups de 2 o 3 alumnes sobre un geoplà isomètric, encara que també es pot realitzar sobre el més conegut de malla quadrada.
Material necessari
- Un geoplà i gomes elàstiques
- Dos daus
- Paper i llapis per anar apuntant els punts de cada jugador
- Col·loca la goma al centre del geoplà formant un paral·lelogram
- Quan sigui el teu torn tira els daus: els dos nombres que surten et donaran les coordenades de la cel·la (veure figura) que porta les condicions que ha de complir la nova figura que has de construir, partint de la que està en aquell moment al geoplà. Has d'intentar passar d'una a l'altre canviant el menor nombre de vèrtexs. Si la figura que hi ha al geoplà ja compleix les condicions, també cal que la canviïs.
- Quatre punts si solament mous un vèrtex
- Tres punts si en mous dos
- Dos punts si en mous tres
- Un punt si en mous quatre (equival a treure la goma i posar-la de nou)
En acabar, s'anoten els punts i el torn passa al jugador següent. El nombre de voltes aconsellat és de 5, segons els autors.
Comentaris
- Es pot proposar aquest joc per fer-ho amb tot el grup projectant un geoplà virtual (ja sigui isomètric o de malla quadrada) com els que es poden trobar al NLVM
- Pot ser aconsellable anomenar un secretari o secretària que reculli el procés del joc dibuixant la figura inicial, anotant la condició que ha de complir la nova figura, dibuixant la figura obtinguda, etc. D'aquesta manera podem seguir el seu treball. Per poder fer això val la pena disposar de paper de geoplà. Us el podeu baixar des de aquí: full geoplà quadriculat o full geoplà isomètric.
- Aquesta activitat pot inspirar-vos per proposar petits reptes als vostres alumnes, en que partint d'una figura sobre el geoplà han de passar a una altra que compleixi certes condicions, movent la menor quantitat possible de vèrtexs i justificant que la figura obtinguda realment les compleix. Una variant podria ser canviant la consigna "Fes-ho movent la menor quantitat possible de vèrtexs" per aquesta altra: "Fes-ho movent només un vèrtex, movent-ne dos i movent-ne tres. Justifica en cas que no sigui possible aconseguir la figura en alguna d'aquestes condicions".
- Encara que la proposta original és per a geoplans isomètrics també es pot fer amb geoplans de trama quadrada tal com es veu a la imatge
Trobareu més informació i activitats sobre Geoplà a l'Espai Jordi Esteve, a l'apartat de "geoplans".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada