20 de desembre del 2011

Any nou 2012 i calendaris

El final del primer trimestre o l'inici del segon, convida a parlar de l'any i dels calendaris. Fabricar calendaris 3D que tinguin com a suport poliedres pot esdevenir una bona activitat. Us presentem dues propostes.

La primera proposta presenta dos calendaris, el primer construït sobre el dodecaedre regular i el segon sobre el dodecaedre ròmbic. L'activitat està enfocada clarament a treballar Geometria de l'Espai.


La pàgina que apareix a la figura inferior ens remet a enllaços (Wikipedia) molt interessants que porten informació sobre les figures, el que ens permet discutir, conèixer coses noves i plantejar preguntes per consolidar coneixements, com per exemple, si tots dos són o no poliedres regulars i per què.

per accedir a la pàgina cliqueu sobre la imatge

La segona proposta ens ofereix una col·lecció de 13 calendaris diferents, cosa que ens permet ampliar l'oferta anterior, encara que en aquest cas la informació sobre les figures l'haurem de buscar nosaltres o encomanar als alumnes que cada grup s'encarregui d'una, si volem continuar treballant de la mateixa manera que en la primera proposta.

per accedir a la pàgina cliqueu sobre la imatge

Sobre el 2012,  calendaris.
Comencem per la informació amb la que presenta la Wikipedia l'any que estem a punt de començar: "El 2012 serà un any de traspàs. Aquest és l'últim any computat del Calendari maia, que s'acaba el 21 o el 23 de desembre del 2012 a les 12 del migdia".
http://yelosworld.wordpress.com/
Parlant d'anys de traspàs, de la diferent durada dels mesos i de calendaris en general, que millor que recollir una xerrada de Ton Aubanell sobre calendaris, distribuïda en dos parts. Ens hi ha fet pensar la lectura de l'acabat d'estrenar twitter de Xeix (@SBMXEIX) que us recomanem seguir. 



Demanem la vostra ajuda
Buscant informació sobre la dita "qui dia passa, any empeny" o també "qui any passa dia empeny" (hem trobat referències a les dues versions) totes les explicacions del seu sentit estan enfocades a la idea de la constància del dia a dia per assolir objectius més grans. El nostre dubte és si té algun orígen lligat amb les Matemàtiques, ja que si el 23 d'abril d'un any cau en dilluns, el 23 d'abril de l'any següent cau en dimarts (si no és de traspàs) el que coincidiria amb la formulació de la dita. Esperem comentaris.

Feliç 2012 tingui les cares que tingui el vostre futur calendari personal.

4 comentaris:

  1. Bona nit,
    L'ús que en faig de la dita "Qui dia passa, any empeny", té un significat un xic diferent al que comenteu. Per a mi coincidiria amb el que es pot trobar a "Proverbis, dites i frases fetes de la llengua catalana" (de Sever Perramons): "Encara que sigui fent la viu-viu, la gran qüestió és viure". També en diria "anar tirant fent la viu-viu".
    Salut!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies companys per les vostres paraules i aquesta entrada sobre el calendari.

    La veritat és que amb Anton vàrem gaudir molt amb la seva passejada pel calendari. És un tema ben apassionant i de la seva mà, encara més!

    Una petita rectificació: el nostre twitter és @sbmxeix

    Enhorabona pel bloc i bones festes!

    ResponElimina
  3. Ja hem arreglat l'adreça de xeix. perdoneu

    ResponElimina
  4. Gràcies Immaculada per les teves precisions sobre el seu sentit. De totes maneres ens queda el dubte si té alguna altra sentit històricament des del punt de vista matemàtic, per alló avançar un dia de la setmana cada any

    ResponElimina