22 de gener del 2012

Jornades de l'APMCM i Caleb Gattegno

La xerrada
Aquest cap de setmana hem assistit a les IV Jornades de Matemàtiques a les Comarques Meridionals, que han estat excepcionals. Hem escrit una piulada al nostre twitter amb un enllaç a la pàgina de la APMCM on es troba informació sobre les comunicacions i taller que hi hem pogut compartir, però en aquest post volem comentar una part de la primera conferència plenària dedicada a rendir homenatge a personatges que ens han marcat camí, a càrrec d'en Claudi Alsina i la Carme Burguès.
En aquest homenatge van dedicar una estona important a recordar a Caleb Gattegno, per les seves aportacions, per la seva qualitat humana la xerrada i sobretot per una conferència que ell va fer a Barcelona fa gaire bé 30 anys i que tots els que hi vam assitir recordem: Gattegno i un grup d'alumnes de 14 anys sobre un escenari parlant de matemàtiques.

Gattegno i els nens
I es veu que això d'estar amb nens li agradava: una de les anècdotes sobre Gattegno que explicava Francesc Esteve, primer director de la revista de Didàctica de les Matemàtiques "L'Escaire" era que amb motiu d'un congrés de Didàctica els assitents van sortir a fer una passejada pels carrers de la ciutat  seu del congrès. Van passar per davant d'uns nens que estaven fent un joc de tauler al terra d'una plaça i van continuar caminant. Poc després es van adonar que en Gattegno no hi era, van tornar enrere i se'l van trobar jugant amb els nens, discutint amb ells i fent-los preguntes sobre el joc d'aquelles que fan pensar.

Els reglets Cuisenaire: una classe de Gattegno
Si expliquem això és perquè quan es parla d'un home amb projecció internacional en el món de la Didàctica costa imaginar-lo atrevint-se a exemplificar el seu discurs amb alumnes, però Gattegno ho feia. Creiem que la millor manera de parlar de l'ús del reglets Cuisenaire (dels que ell en va ser el gran divulgador) es veient al propi Gateggno fer-ne ús en una classe amb alumnes força petits.

La producció dels vídeos es canadenca i hem trobat dos vídeos molt semblants un en anglès i un en francès.
Vídeo 1: versió en anglès

Video 2 : versió en francès

Per fomentar l'ús dels reglets, Gattegno va escriure petites publicacions cadascuna d'elles dedicada a un tema diferent.

El llibrets
En general s'associa l'ús de reglets amb alumnes de primers anys d'escolarització i a la comprensió dels conceptes inicials de numeració, descomposicions de nombres i primeres operacions, però res més lluny d'això. Serveixi com a exemple la col·lecció de 9 llibrets escrita per Gattegno i que en castellà portava el títol de "Aritmètica con Números en Color" editada per Cuisenaire de España (l'edició que tenim és del 1967) 


Els títols d'aquests llibrets són: 1 i 2) Los Números hasta 100; 3) Problemas y situaciones; 4) Los números hasta 1000; 5) Fracciones y decimales; 6) Los números y sus propiedades; 7) El Sistema Métrico: 8) Proporciones y mezclas; 9) Álgebra y Geometria para la Escuela Primaria.

El Geoplà un material que perdura
Aquest material creat per Gattegno és un clàssic i encara ara continua sent vàlid, fins al punt que existeixen forces versions virtuals d'aquest material. Per trobar més informació us remetem a la pàgina de l'espai Jordi Esteve que tracta del Geoplà en el que trobareu des d'un article de l'any 1979 de la revista l'Escaire, fins a una proposta de treball amb Geoplà utilitzant Geogebra feta pel Pep Butjosa. També hi trobareu algunes altres activitats, enllaços i un document per poder imprimir-vos "paper de Geoplà" que facilita el registre de les produccions dels alumnes. 

1 comentari:

  1. Gràcies per compartir aquest material. Els vídeos són molt interessants.

    He trobat una web dedicada a Gattegno, amb tots els seus llibres disponibles en digital i alguns vídeos i experiències:

    http://calebgattegno.org

    ResponElimina