1 de maig del 2011

Cursa de probabilitat

La "Cursa de probabilitat" és un dels jocs que venen proposats en l'anomenada "Caixa de Varga", sobrenom amb el que es coneix una capsa de materials per treballar estadística i probabilitat. Aquest disseny fet pel professor hongarès Tamas Varga, és gairebé una obra d'art que ja fa més de 30 anys que corre pel món.

El joc
Els components del joc són: un tauler en el que caben vuit cartes ,encarades de dos en dos, una col·lecció  de cartes per poder fer diferents alternatives per jugar, i finalment els materials necessaris per jugar( ruletes, daus, urnes etc.).
El professor pot triar les cartes que han d'anar al tauler, segons el nivell dels alumnes o  el contingut que es vulgui treballar, tot i que per començar fixant-nos en que les cartes estan numerades, podem posar les 8 cartes seguint l'ordre indicat (1i2, 3,4 o per exemples 9 i 10, 11 i 12 etc.) obtenint així un joc "equilibrat".

La següent imatge reprodueix la primera pàgina d'una  activitat que trobareu a la fitxa sobre la Caixa de Varga, la web de L'Espai Jordi Esteve i que utilitzem per explicar-ne les regles.
Els alumnes, quatre per exemple, disposen cadascun d'una fitxa tipus parxís que posen a la sortida i han de triar quina de les dues propostes del primer nivell creuen que és la més aconsellable posant la seva fitxa a sobre la carta. Per exemple, en el tauler anterior, tirant un dau treure un nombre més petit de 3 o un més gran de tres. Després   tiren el dau: si encerten poden passar al següent nivell, i si no tornar a tirar el dau quan sigui el seu torn.

Avís: La lliçó presentada és una activitat de reflexió final, un cop realitzades algunes partides, en la que es demana triar el camí òptim justificant les decisions.

En el link "cursa de probabilitat" del començament del post trobareu l'explicació detallada així com enllaços per poder baixar-se les cartes. del joc, material al per imprimir etc. Si us interessa el tema de probabilitat recomanem que us feu una passejada per la par que la web "Espai Jordi Esteve" dedica al tema

1 comentari:

  1. Más claro, échale agua, como dicen!!
    Impecable! Clarísima la explicación, excelente la idea de incorporar el traductor de Google en la propia página y BRILLANTE la idea de este blog!
    Seré una de sus seguidoras, sin lugar a dudas.
    Un abrazo y gracias por este espacio.
    ¡De verdad que valió la pena esperar la segunda parte de la respuesta! =)
    GRACIAS nuevamente.
    Esther Moleri (Uruguay)

    ResponElimina