20 de març del 2012

DIN A4: algunes preguntes


Material omnipresent als centres educatius, els DIN A4 s'han de conèixer: Podem començar per esbrinar d'on ve el seu nom (format per tres lletres que són les inicials de Deutsches Institut für Normung). Després podem començar a fer-nos preguntes abans d'obrir el paquet, veient les informacions que porta escrites. Quines preguntes poden aparèixer?

Algunes preguntes per a Primària
  • Quants fulls conté el paquet?
  • Què vol dir A4? Quina mida fa? Quina mida fa un full DINA4 expressat en cm?
  • Hi ha altres mides de paper que responen als següents codis: A0, A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8.  Quines mides té cadascun? 
  • Cadascuna d'aquestes mides s'utilitzen per fer coses concretes a la vida quotidiana, busca exemples
  • Si tens un full DINA4, explica com ho faries per aconseguir un DINA5
  • Com construiries un DIN A3 a partir de dos DIN A4? Explica-ho de manera que ningú s'equivoqui en llegir les teves instruccions
Una activitat: calcular el  pes d'un paquet de DIN A4
Cal tenir en compte que per fer aquesta activitat cal tenir en compte que normalment a les papereries se senten frases com: "vull un paquet de fulls de 80g". Això implica que quan preguntem quan pesa un full? és usual que alguns alumnes responguin "80g": Si apliquen aquesta idea en la resolució del problema, el pes resultat serà desmesurat. Cal tenir una balança a classe per comprovar les possibles errades que els portaran a replantejar-se coses i fixar-se que el paquet diu 8og el metre quadrat.
Però que hi pinta un metre quadrat aquí al mig? Ho contestem en la primera investigació que trobareu més avall
Nota: a molts paquets posa  "80 gsm" enlloc de 80g. El que passa és que utilitza l'abreviatura anglesa de l'expressió en anglès: "grams square metre"  "gsm

Algunes idees per a la Secundària
Imatge Viquipèida
Forces preguntes plantejades anteriorment poden servir per a Secundària. Les que venen a continuació són pròpies d'aquesta etapa.
  • Fotocopia dues pàgines DINA4, aplicant la reducció de manera que càpiguen en un sol DINA4. Quin % has de posar? Pensa bé abans de prémer el botó
  • Amplia un escrit fet en un full DINA4 a un DINA3. Quin % has de posar al marcador?
Si fem que parlin ells i justifiquin les seves respostes ens portarà a un treball molt més interessant.

Dues petites investigacions entre Cicle Superior i Secundària


1. Construcció d'un DIN A0

Anteriorment hem plantejat la relació del pes amb el metre quadrat. I no és altre que un DINA0 mesura 1 metre quadrat. L'activitat que plantegem és coprovar-ho a classe.
Construim un DINA0 al terra. Partint d'un DINA4, anem col·locant fulls un al costat de l'altre, de manera correcta,  reconeixent successivament els DINA3, A2, A1,  fins a arribar a aconseguir el DINA0, tal i com es veu a la figura. Un cop fet en calculem l'àrea.
Al paquet posa que la mida d'un DINA4 és de 210 x 297mm. Utilitzant aquesta dada, veiem que la base fa 21x 4= 84 cm i l'altura  29,7 x 4 = 118,8 cm, el que ens dóna que l'àrea del DINA0 és de:  118,8 x 84 = 9979,2 cm quadrats o sigui, gaire bé 1 metre quadrat.

Ara ja tenim dades per tancar la investigació, ens plantegem:
  • Quant pesa el paquet de fulls?
  • Quan pesa un DIN A4?
La construcció del DINA0, va ser realitzada a classe de sisè per en Josep Martí, de l'Escola Ponent, de Terrassa. Un dels efectes col·laterals no previstos, però molt interessant, va ser la sorpresa i desconcert dels alumnes en veure un metre quadrat que no era un quadrat, cosa que en Josep amb l'habilitat que el caracteritza va aprofitar com aigua de maig.
2. Imprimint fulls
1. Si omplim completament un full de tractament de textos amb "g" escrites amb lletra tipus Times, mida 12.
  • Quantes lletres creus que hi entraran? 
  • Quantes files ocupa?
Es comprova  amb l'eina de word que compta el nombre de caràcters del document. 
2. Ampliem el text a mida 24. Quants fulls diries que omplirà? Primer pensa i després comprova-ho amb l'ordinador.

3. Un cop resolta i comprovada l'anterior activitat.
  • Torna a començar per la mida 12 i digues quants fulls omplirà si ampliem el text a mida 18. Comprova-ho. Un cop vist el que surt fes un escrit amb les teves impressions i conclusions sobre aquesta activitat. Entre elles es pot demanar que busquin una generalització o justificació del problema

3 comentaris:

  1. molt bé la pàgina però no responeu a la meva pregunta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola: potser ens ha passat alta però no ens costa cap pregunta no contestada. Si ha estat així disculpa. La pots tornar a enviar?

      Elimina
  2. Quina relacio hi ha entre les mides del format DIN A4 i les del DIN A6?

    ResponElimina