24 de maig del 2011

Com calcular el volum d'un Donut

El bloc de PuntMat no intenta ser un recull exhaustiu del que es mou en el món de l'ensenyament de les Matemàtiques, i menys de les publicacions, però hem pensat que de volta en quan, donarem la nostra opinió sobre algun llibre, això si, que ens hagi agradat. Per tant no espereu trobar aquí crítiques negatives a coses publicades que no ens agraden, ni tampoc neutres a aquelles que tampoc, però no volem quedar malament, sinó solament, publicarem, del que hem pogut llegir, aquelles ens han agradat, donen bones idees, al nostre entendre, i que volem compartir amb vosaltres.


Mates de cerca
Autor: Fernando Corbalán Yuste
Editorial: Graó

Ressenya feta per la Editorial Graó
100 casos concrets a través dels quals es posa de manifest que si les matemàtiques fan un paper fonamental en el sistema educatiu és perquè també el tenen en l’organització de la nostra societat. És un llibre absolutament pràctic que respon a preguntes tan freqüents com ara: «I això de les matemàtiques, per a què serveix?», i ho fa sense frases evasives com «Per a tot», o «Ja ho veuràs més endavant», que tanta frustració produeixen. Inclou exemples en situacions pròximes i amb coneixements matemàtics senzills, tot i que també amb algunes propostes de reptes intel•lectuals, sempre assequibles

Comentari de PuntMat
Es tracta d’una col·lecció de 105 articles apareguts en un suplement setmanal del diari "El Heraldo de Aragón" on Corbalán tracta temes matemàtics amb un enfocament adequat per treballar amb alumnes d'ESO, però també pot ser font d'informació per a mestres de Primària, ja que els ajudarà a conèixer moltes matemàtiques que estan amagades a la vida quotidiana.
Aquest material es pot trobar a la xarxa (cal buscar-la a l’hemeroteca del diari en qüestió) cosa que té l'avantatge que si i trobeu una proposta que us interessi  podeu passar-la digitalment als vostres alumnes,  tal i com fem ara amb una de les propostes, que hem trobat que tenia gràcia i que us donarà una idea del tipus d'activitats que us podeu trobar al llibre.

Es tracta de l'activitat anomenada "El volumen de un donut" on es planteja com calcular el volumen d'aquest dietètic producte, en el que ens convida a no cenyir-se únicament al càlcul dels "solids oficials" dels llibres de text, i les seves fórmules màgiques sinó a utilitzar la imaginació.


Clica aquí


Pel que fa a Fernando Corbalán, la seva trajectòria el presenta: és l'autor de molts dels llibres "de capçalera" sobre allò que en diem "matemàtiques a la vida quotidiana" d'on gairebé tots nosaltres, a cada lectura, n'hem tret alguna idea per portar a classe. I pel que fa al format, aconseguir dedicar una pàgina a cada idea i explicar-la amb claredat no és gens fàcil: felicitats!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada