24 de desembre del 2011

Vins per Nadal i Reis

La Laura Morera, de nou, ens envia un suggeriment que en dies com aquests i pensant en objectes de regal és molt adeqüat: una ampolla de vi dedicada al nombre π.

enllaç 12/2011
La Laura cita un post del bloc de Joaquin Sevilla, on diu:  En un supermercado hemos encontrado esta tarde un vino muy sorprendente, y no por el vino en si (que aún no he probado), sino por la marca: PI 
La etiqueta es una espiral con un montón de decimales de PI en color blanco, menos unos cuantos en rojo que dibujan la letra griega.
En la contraetiqueta vemos que es vino Español de la uva Concejón; descubro ahora que es una variedad poco conocida que se conoce también como Moristel, Juan Ibañez o Miguel de Arcos. Dicen que es una selección de 3,1415 hectáreas de la variedad Concejón, pero no hay referencia a la bodega o localidad de producción. En todo caso es una curiosidad deliciosamente FRIKI.


A partir d'aquesta idea hem buscat regals que tinguin relació amb el món de les Matemàtiques i el vi. Us presentem uns quants exemples no sabem si frikis o no.

Comencem per tres vins: el 2πr que no podem deixar mai de banda en una taula matemàticasobre tot si és rodona, el Sixseeds on el grafisme ens recorda amb llavors que 6 és un nombre triangular i finalment, el Möebius, que potser té una versió sofisticada en que l'envàs és una ampolla de Klein.


 Si el que voleu és fer un pack d'ampolles un bon consell és triar les tres ampolles de "quattro cinco neuf" on el disseny d'etiqueta és un exemple bonic de com registrar comptatges.
 Eternium que curiosament és el nom d'un vi jove i Enigma ens volen advertir sobre els misteris de la matemàtica. 


 Per acabar no volem deixar de banda el món de les fraccions.
 
Aquesta petita mostra ha estat treta, en la seva gran majoria, del tag "vino tinto" de la increïble pàgina  Cocina y MatemàticaHi trobareu molts més vins dels aquí citats amb la seva fitxa corresponent, a més de tot un món d'artefactes i altres relacions entre la cuina i les Matemàtiques. Per tant considerem demostrat, com indica l'etiqueta de l'ampolla de vi que apareix a sota, que hi ha un extens camp de possibilitats per regalar vins amb aroma matemàtic.




Per als qui els ha tocar la loteria
Vins apart, si teniu diners i us voleu regalar un cotxe, no hi ha res que ho impedeixi, però si us decidiu no ho dubteu: heu de triar el "Mazda-PI"  on hi apareix el nombre π amb 27 xifres decimals.


Bones festes i bons regals.

1 comentari:

  1. Joan Jareño19 de febrer, 2012

    Al Bages també fan el vi Binomi de les bodegues Jaumandreu!

    ResponElimina