2 de maig del 2012

Explicant estratègies amb vídeos

L'estratègia de compensació
Quan per simplificar un càlcul transformem els dos termes d'una operació per convertir-la en una de més senzilla però que doni el mateix resultat estem aplicant el que s'anomena estratègia de compensació. Per exemple: enlloc de sumar 56 +47 podem sumar 53+50 que és més fàcil i dóna el mateix. El 3 que hem afegit al segon sumand l'hem tret del primer.
Aquesta propietat no és tant clara per a la resta. Fer l'operació 54-36 mentalment seria més fàcil si el subtrahend fos 40. Quin hauria de ser el minuend? Plantegem una situació com aquesta a classe i quan els alumnes arribin a una conclusió, una bona manera per animar-los a "que parlin ells" és que facin un relat.. o un vídeo com el següent.

Un programa d'edició de vídeos i "que parlin ells"
Enllaç: clicant la imatge (24/04/12)
Zimmer Twins és un programa gratuït pensat per ser utilitzar, de manera interna en una aula i que vam conèixer a través de. Permet editar vídeos incorporant imatges, fons, bafarades (en les que malhauradament no es poden escriure accents), accions, etc. de manera senzilla i donant com a resultat unes produccions espectaculars. Cal inscriure's personalment i inscriure també a alguns alumnes, aquesta restricció fa complicat compartir-los externament, però com a eina interna de classe és fantàstica.

És per aquestes restriccions que us mostrem un exemple en format de còmic (còpies de pantalla, però no oblideu que és un vídeo), per tal que veieu com alumnes de quart de Primària poden ser capaços de fer coses tant boniques com aquesta "parlant ells".

Vídeo: "Estratègia de Compensació"
No ens negareu que és una bona manera d'anar recollint conclusions de classe.

Alguns comentaris sobre l'estratègia de compensació
Es fàcil pels alumnes, arribar a conclusions ràpidament quan formulem preguntes del tipus: Omple el buit perquè les dues sumes siguin equivalents 
    • 56 + 48
    • __ + 50 
La resposta 54 + 50 no solament surt amb facilitat sinó que a més, podem escoltar justificacions del tipus: si n'hi poso 2 a una banda n'hi he de treure dos de l'altre.

En el cas de la resta la cosa es complica i no solament amb alumnes petits sinó també amb gent adulta, entre ells mestres o estudiants de magisteri ja que davant la pregunta 74 - 48 = ___ - 50, la resposta 72 - 50 és molt freqüent, ja que apliquen el mateix que a la suma. Aquestes fallades poden venir del fet que sempre han estat treballades sobre simbologia el que impedeix reflexionar sobre el resultat, i per tant han estat apreses com un "truquet". No podem oblidar que tot coneixement que volem que sigui entès en profunditat, hauria de sortir d'una situació contextualitzada i no d'una situació plantejada sobre expressions simbòliques tal i com les hem plantejat en les situacions anteriors. Posem un exemple tret d'un text escolar. 

Per aprendre o solucionar dubtes: context!
Extret de: 3x6 quadern 6. Ed. Barcanova
La cap del formiguer vol saber quantes formigues té entre dos formiguers però li fa mandra comptar i sempre busca nombres que permetin calcular fàcilment resultats. Vol convertir el 18 en 20.

Pregunta: per què fa passar dues formigues del de 23 al de 18? donarà el mateix resultat? Per què? 
Extret de: 3x6 quadern 6. Ed. Barcanova
Ara vol saber la diferència i vol convertir el 38 en 40. Si vol que la diferència es mantingui què ha de fer? Quina serà la resta final? La resposta és enviar-ne dues al de 38, i la justificació esperada és que si es vol mantenir la diferència ha de fer el mateix a banda i banda.

Un cop tenen el referent ja podem tornar al món simbòlic i fer certa exercitació sabent que si hi ha algun dubte, la cap de les formigues serà recordada pels alumnes.

Per a altres nivells, representar el problema de la formiga en el model de la Línia Numèrica Buida (LNB) ens aporta un bon suport per investigar. En aquest cas la resta no es conceptualitza com a treure, posant el 72 i saltant 38 cap endarrere, sinó que s'identifica amb el valor del salt existent els dos nombres col·locats prèviament sobre la línia. Estem treballant amb el concepte de resta com a a diferència o distància.
Si passem de 38 al 40 i volem que la distància es mantingui, en quin nombre s'ha de convertir el 72? Gràcies a la LNB, l'estratègia de compensació en resta pot ser assolida a partir d'una petita investigació  i gràcies al model els alumnes poden justificar les seves conclusions.

Treballant l'estratègia de compensació a l'escola La sínia de Vic: La foto ens l'ha enviada Marta Presegué, la mestra de cinquè

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada