5 de març del 2013

Calendari nrich en català

En el post del 30 de novembre del 2012 presentàvem els calendaris d'advent de nrich. Ara, i gràcies a la feina feta per l'Ana Cerezo, volem oferir-vos la versió en català del calendari de Primària, així com fer un petit viatge per la seva fantàstica pàgina. Encara que advent ja ha passat podem recuperar la idea de cara a qualsevol altre època de l'any o incloure'l en la celebració de la "Setmana de les Matemàtiques" que molts centres ja celebren. El que el 14 de març sigui el dia de PI és una bona excusa per fer de tota aquesta setmana una setmana dedicada a les matemàtiques.

Cal tenir en compte un aspecte important: no és un calendari "de classe" en el sentit que entre els 24 problemes presentats en trobem uns quants propis de cicle inicial, altres de cicle mitjà i altre de cicle superior, aspecte que ve indicat en la fitxa del problema que presentem més endavant. Podríem dir que aquest calendari ens ofereix un problema per setmana per cada cicle aproximadament.

Un exemple a partir d'un "pòster" 
Comencem per el que ells anomenen "posters" que no són altra cosa que problemes preparats per ser projectats amb el canó a classe o si es vol, per ser penjats en "el suro". El calendari solament és una excusa per crear expectatives i dinàmiques que condueixin a resoldre problemes. En el cas del calendari que presentem la proposta és resoldre el problema del dia des del dia 1 fins al 24 de desembre com ja sabeu.

El problema del dia 1 és el següent
El problema és bonic al nostre entendre, però hi ha moltes més coses. L'adreça que apareix just sota el requadre, dóna accés a la fitxa de suport del problema (aquest cop en anglès: l'Ana també té dret a dormir) que és de gran ajuda. Veiem-ne l'exemple que fa referència a l'activitat anterior:
A l'encapçalament, sota el títol es marca el nivell: Stage 1 fa referència als nostres 1r, 2n i 3r de primària i  Stage 2 fa referència a 4t, 5è i 6è.
Si us fixeu en l'extrem superior esquerre, veureu un requadre on surt la paraula "problem" que és la que està activada a la imatge superior. Seguint la llista trobareu diferents opcions: solucions, materials per imprimir, etc. Però la part interessant de veritat és la corresponent a "Teachers Resorces" que presenta una fitxa guia amb un esquema senzill, però potent i fàcil a la vegada, dividit en 5 apartats que ens permet treballar amb molta més informació.
  • Per què aquest problema?
  • Possible aproximació
  • Preguntes clau
  • Possible ampliació
  • Possible ajuda.
Us convidem a fer-hi un cop d'ull, pensem que és un bon esquema pera facilitar l'intercanvi d'experiències entre docents.

Calendari en català  de la proposta de "nrich"
Els problemes presentats en diapositives. Si entreu a slideshare els podreu baixar



Accès a les col·leccions generals de pòsters  i altres recursos
Aquest calendari és una tria de la col·lecció de pòsters dels que disposa la pàgina. Si voleu accedir a la col·lecció completa (en anglès)  podeu clicar aquí. Accedireu a un petit llistat en el que trobareu entre altres, l'accés als pòsters de Primària i de Secundària, que poden ser descarregats en format power point (nota: aquest enllaç és el mateix que ja havíem publicat en el post del dia 2 de setembre del 2012).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada