27 de setembre del 2011

Espai Jordi Esteve: Tantrix

PuntMat i Espai Jordi Esteve
Un dels camps de treball de PuntMat és el "projecte Espai Jordi Esteve" una pàgina web dedicada a publicitar, oferir recursos i recollir activitats i experiències de classe en les que s'utilitzi material manipulatiu. 
Atès que aquest bloc té un contacte més directe amb vosaltres, l'utilitzarem per informar-vos del canvis i noves aportacions que anem incorporant a la pàgina de l'Espai Jordi Esteve  periòdicament. Comencem pel joc del Tantrix  L'enllaç us porta a mosaics, un cop allí activar "tantrix"

Hem incorporat el Tantrix a l'espai Jordi Esteve
L'incorporació de jocs de taula a l'àmbit de l'aprenentatge de les Matemàtiques ve de lluny i lligada amb la resolució de problemes en el sentit del tipus de pensament que es posa en funcionament.

 Per accedir a la lliçó clicar imatge 27/09/2011

El que trobareu a l'Espai Jordi Esteve sobre el Tantrix, apart de l'explicació del material i la manera de jugar-hi és una lliço i una proposta. Recordem que en aquesta pàgina es fa aquesta distinció segons si l'activitat explicada és una situació feta a classe que inclou la descripció de la seva dinàmica (lliçó) o si és una fitxa o un dossier de treball amb activitats, preparada per a ser plantejada als alumnes (proposta).

La lliçó
Descripció d'una activitat realitzada  per Carme Torralba a cicle mitjà de primària. Ens mostra les 7 activitats plantejades i alguns dels fulls fets pels alumnes. A més incorpora un enllaç a una pàgina de referència on hi trobareu més informació.

El joc
Aquest joc ja abasta nivells més alts. És un puzle per a un sol jugador per al qual es necessiten 13 de les peces del Tantrix que només tenen línies vermelles, verdes i grogues i targetes que plantegen diferents reptes. El nombre d’estrelles que figura a cada targeta indica la dificultat del repte que s'hi planteja i que depèn de la quantitat i de la posició de les peces impreses en cada targeta. 

 Per accedir a la informació sobre el joc, clicar imatge 27/09/2011
Jugar i reflexionar
A la majoria de situacions plantejades a Matemàtiques, com en aquest cas el joc del Tantrix,  hi ha un "primer acte" en que els alumnes es familiaritzen, posen en funcionament les seves estratègies emergents i per assaig/error van avançant. Alguns alumnes  trauran un resultat més satisfactori i altres no tant, però no ens podem quedar aquí. Cal anar a un "segon acte" més reflexiu: demanar que identifiquin i expliquin les estratègies (o  "teoremetes" que diu una amiga nostre) que utilitzen.
Per exemple: una primera decisió vindria lligada la idea: Com començar?
Per no tenir problemes més endavant  cal triar molt bé.  Podem començar per qualsevol? quines decisions he de prendre per a que no es compliqui el joc?
Us deixem la resposta per a vosaltres. I si us animeu quina seria la segona decisió que preneu?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada